Genveje

Hopp til hoved navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold

Hovedinnhold

Hjem > no > Nyheter > ToSPoT-blir-Tospraktesten

ToSPoT blir Tospråktesten

Fra 1. januar 2017 overføres ansvaret for ToSPoT fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Fra 1. januar 2017 overføres ansvaret for ToSPoT fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Testen endrer også form. ToSPoT, som i dag er skriftlig, vil bli muntlig og få navnet Tospråktesten. Det innføres også norskkrav og egenandel. Du vil finne mer detaljert informasjon om den nye testen og de nye kravene her.

Høsten 2016 er siste gang ToSPoT avvikles i sin nåværende form. Fristen for å melde seg var 1. august. 

Kvalifisering for tolker
Som nasjonal fagmyndighet for tolking i offentlig sektor er IMDi opptatt av at de som jobber som tolk har formelle kvalifikasjoner i tolking, herunder tolkeutdanning og/eller statsautorisasjon. Begge arrangeres ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Om tolkeutdanning
Høgskolen i Oslo og Akershus tilbyr nettbasert tolkeutdanning i form av en grunnmodul (30 studiepoeng over et år) og påbygningsmoduler (15 studiepoeng over et semester). Grunnmodulen «Tolking i offentlig sektor» (30 sp) er et nettbasert deltidsstudium med helgesamlinger. Tolkeutdanningen kvalifiserer for oppføring i Nasjonalt tolkeregister i kategori 3.

Fra våren 2017 tilbys det bachelor i tolking i offentlig sektor. Studiet går på deltid over fire år. Søknadsfristen til tolkeutdanningen er 1. august, med oppstart i januar påfølgende kalenderår. 

Om statsautorisasjon
For å bli statsautorisert tolk må du bestå en autorisasjonsprøve i praktisk tolking. For å bestå kreves det at du har svært gode tolkeferdigheter, dekkende språkbruk i enhver tolkesituasjon, kjennskap til sentrale samfunnsforhold på begge språkområder og innsikt i god tolkeskikk. For mer detaljert informasjon se HiOAs nettside.

Bestått autorisasjonsprøve gir rett til å søke Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om bevilling som statsautorisert tolk.

Sist oppdatert 25.10.2016
Publisert 25.10.2016

Tips en venn om denne saken

Benytt dette skjema til å tippe en venn om saken på denne side

Relatert innhold

Utarbeidet og driftet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet