Genveje

Hopp til hoved navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold

Hovedinnhold

Hjem > no > Nyheter > Informasjon-i-forbindelse-med-hendelsene-22-juli-2011

Informasjon i forbindelse med hendelsene 22. juli 2011

Fredagens tragiske hendelser i Oslo og på Utøya fyller oss alle med dyp sorg. Ondskapens omfang er fortsatt vanskelig å begripe. Våre tanker går til etterlatte, skadde og pårørende. Vi kondolerer til alle som har mistet sine kjære terrordagen 22. juli.

Politisk ledelse i Norge sender et tydelig budskap om at tragedien berører alle som bor i Norge. Det er svært viktig i disse tider at alle får riktig informasjon om det som skjer. Det skaper trygghet og motvirker eventuelle misforståelser. Forvaltningsorganene har innenfor sitt sakområde en alminnelig veiledningsplikt, og ved språkbarrierer vil bruk av tolk gjøre det mulig å yte forsvarlige tjenester til en del av befolkningen som ikke behersker norsk på et tilstrekkelig nivå.

Bruk tolk med dokumenterte kvalifikasjoner
I denne forbindelse vil IMDi, som nasjonal fagmyndighet for tolking i offentlig sektor, understreke at ved behov for tolk er det viktig å bruke tolker med dokumenterte kvalifikasjoner. Tolkene som er tilgjengelige for søk på Tolkeportalen har gjennomført kvalifiseringstiltak og er innforståtte med retningslinjer for god tolkeskikk. Dette gir tjenestemenn økt trygghet til at sitt budskap når fram.

Tolker i Nasjonalt tolkeregister vil kunne møte utfordringer knyttet til denne aktuelle situasjonen.  Det å tolke for mennesker i krise er en vanskelig jobb som krever høy grad av profesjonalitet. Likevel er det ikke alltid like lett å distansere seg fra sørgelige omstendigheter man formidler. Vi er alle mennesker og vi blir påvirket av det som foregår rundt oss.

Det kan i disse tider være særlig viktig å huske på de etiske retningslinjene, og ikke minst å få informasjon fra oppdragsgiver om hva oppdraget gjelder slik at en får mulighet til å forberede seg til oppgaven. I krevende samtaler kan det være nødvendig å sette av tid til et formøte med tolken.

Sist oppdatert 27.07.2011
Publisert 27.07.2011

Tips en venn om denne saken

Benytt dette skjema til å tippe en venn om saken på denne side

Relatert innhold

Utarbeidet og driftet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet