Genveje

Hopp til hoved navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold

Hovedinnhold

Hjem > no > Nyheter > Forste-testrunde-for-Tospraktesten-er-klar

Første testrunde for Tospråktesten er klar

Kandidater med tolkespråk bengali, makedonsk, panjabi, portugisisk, samisk eller vietnamesisk oppfordres til å melde seg.

Fra 2017 har Høgskolen i Oslo og Akershus ansvar for det som tidligere var tospråklig sjekk for potensielle tolker (ToSPoT). Den nye prøven heter Tospråktesten, og er nå blitt muntlig. Språkene for første testrunde er nå bestemt.

I mai 2017 planlegger HiOA tilbud om Tospråktesten i bengali, makedonsk, panjabi, portugisisk, samisk og vietnamesisk. Mer informasjon om datoer, teststeder og påmeldingsskjema blir lagt ut på høgskolen hjemmeside så snart dette er klart. Du kan melde din interesse allerede nå på denne siden: https://nettskjema.uio.no/answer/78698.html.

Nye krav
Testkandidatene må betale en egenandel på 500 kroner, og dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kravet til generell studiekompetanse. Hvis kandidaten ikke fyller norskkravet, bør man melde seg opp til Test i norsk - høyere nivå (Folkeuniversitetet) eller Norskprøve (Kompetanse Norge) i påvente av tilbud om test i sitt tolkespråk.

Det vil bli to testrunder etter sommeren. Aktuelle språk for høstsemesteret er arabisk, chin, karen, oromo, tagalog, tigre og tigrinja. Dette er en foreløpig liste med forbehold, og hvilke språk som prioriteres vil bli kunngjort på HiOAs hjemmeside cirka to måneder før prøvene skal holdes.

Opptaksprøve til kurs i tolkens ansvarsområde
Personer med tilfredstillende resultat på Tospråktesten vil bli innkalt til kurs i tolkens ansvarsområde (TAO) i løpet av året. Kurset er gratis og arrangeres av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Ved tilstrekkelig antall deltakere kan kurset arrangeres i andre byer enn Oslo. Det er ingen kursavgift.

Personer med tilfredsstillende resultat på Tospråktesten og gjennomført kurs i tolkens ansvarsområder blir kvalifisert til oppføring i Nasjonalt tolkeregister, kategori 5.

Sist oppdatert 31.01.2017
Publisert 31.01.2017

Tips en venn om denne saken

Benytt dette skjema til å tippe en venn om saken på denne side

Relatert innhold

Utarbeidet og driftet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet