Genveje

Hopp til hoved navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold

Hovedinnhold

Hjem > no > Nyheter > Forste-testrunde-for-Tospraktesten-er-klar

Første testrunde for Tospråktesten

Kandidater med tolkespråk bengali, makedonsk, panjabi, portugisisk, samisk eller vietnamesisk kan søke om å bli testet innen 5. april 2017.

Fra 2017 har Høgskolen i Oslo og Akershus ansvar for det som tidligere var tospråklig sjekk for potensielle tolker (ToSPoT). Den nye prøven heter Tospråktesten, og er nå blitt muntlig. Språkene for første testrunde er nå bestemt.

I mai 2017 planlegger HiOA tilbud om Tospråktesten i bengali, makedonsk, panjabi, portugisisk, samisk og vietnamesisk. Mer informasjon om datoer, teststeder og påmeldingsskjema finner du på høgskolens hjemmeside. Der melder du deg også til testen.

Nye krav
Testkandidatene må betale en egenandel på 500 kroner, og dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kravet til generell studiekompetanse. Hvis kandidaten ikke fyller norskkravet, bør man melde seg opp til Test i norsk - høyere nivå (Folkeuniversitetet) eller Norskprøve (Kompetanse Norge) i påvente av tilbud om test i sitt tolkespråk.

Testing i andre språk
Det vil bli to testrunder etter sommeren. Aktuelle språk for høstsemesteret er arabisk, chin, karen, oromo, tagalog, tigre og tigrinja. Dette er en foreløpig liste med forbehold, og hvilke språk som prioriteres vil bli kunngjort på HiOAs hjemmeside cirka to måneder før prøvene skal holdes. Du kan melde din interesse for å bli testet i disse eller andre språk ved å fylle ut interesseskjema som du finner ved å klikke her. Merk at dette er et interesseskjema og ikke påmeldingsskjema.

Tospråktesten på skjerm
Tospråktesten holdes i Oslo, i lokalene til Høgskolen i Oslo og Akershus. HiOA ønsker å tilby Tospråktesten i alle deler av Norge ved hjelp av videokonferanse, men tar forbehold om at det blir nok søkere. Søkere som får tilbud om dette, møter fram i et videokonferanserom og gjennomfører prøven på skjerm, mens prøvenemnda sitter i Oslo.  

Tospråktesten tre ganger i året
HiOA vil i framtida tilby Tospråktesten tre ganger i året. I 2017 planlegges testing i mai, september og desember. Hvilke språk som tilbys, vil bli kunngjort cirka to måneder før prøvene skal holdes. Med tre testrunder i året skal Tospråktesten bli et fleksibelt, stabilt og tilgjengelig verktøy for offentlige myndigheter, tolker og andre aktører på feltet. Testingen skal møte samfunnets tolkebehov. Hvilke språk som prioriteres, fastsettes i nært samarbeid med IMDi og Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved HiOA. 

Opptaksprøve til kurs i tolkens ansvarsområde
Personer med tilfredstillende resultat på Tospråktesten vil bli innkalt til kurs i tolkens ansvarsområde (TAO) i løpet av året. Kurset er gratis og arrangeres av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Ved tilstrekkelig antall deltakere kan kurset arrangeres i andre byer enn Oslo. Det er ingen kursavgift.

Høsten 2017 blir det arrangert tre kurs, alle i Oslo. Foreløpige datoer er:
- 1.-3. september
- 13.-15. oktober
- 15.-17. desember 

Personer med tilfredsstillende resultat på Tospråktesten og gjennomført kurs i tolkens ansvarsområder blir kvalifisert til oppføring i Nasjonalt tolkeregister, kategori 5.

Sist oppdatert 06.03.2017
Publisert 06.03.2017

Tips en venn om denne saken

Benytt dette skjema til å tippe en venn om saken på denne side

Relatert innhold

Utarbeidet og driftet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet