Genveje

Hopp til hoved navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold

Hovedinnhold

Hjem > no > Nyheter > 1-Nasjonale-tolkekonferanse

1. Nasjonale tolkekonferanse

Profesjonalisering av tolkeyrket sto i fokus da IMDi samlet nærmere 200 tolker i Nasjonalt tolkeregister til konferanse 18. april.

Både tolkeutdanning, yrkesetikk og hvordan tolker kan innvirke på rettsikkerheten ble diskutert. Konferansen var for tolker oppført i Nasjonalt tolkeregister.
 
Tolkens viktige rolle
Politisk rådgiver ved statsministerens kontor, Hadia Tajik, åpnet med å presisere den viktige oppgaven tolker har.
- Tolker møter mennesker når de er på sitt mest sårbare, sa Tajik.
Hun poengterte betydningen av presisjon i tolkingen og gode tolker for å opprettholde rettssikkerheten.
- Tolkingen dreier seg om ivaretakelse av informasjons- og veiledningsplikt. God tolking er også en forutsetning for god integrering, der direkte kommunikasjon og tilgang til førstehåndsinformasjon er avgjørende for å kunne medvirke og ta selvstendige valg, mente Tajik.
 
Rettsikkerhet
Advokat Abid Raja har den senere tid engasjert seg i tolkespørsmål.
- Tolker tilbyr en tjeneste der kunden ikke kan sjekke kvaliteten. Jeg har eksempler på at tolker kan få en avgjørende rolle i retten. Derfor er det viktig at dere tolker bidrar til å kontrollere hverandre, sa Raja under sitt innlegg.
 
IMDis arbeid
Assisterende direktør i IMDi, Skjolvord Fjeldvær, understreket det offentliges ansvar for å lage gode rutiner for kvalitetssikring, av tolking.
- IMDi skal overbevise andre sektorer om hvor viktig det er å sikre tolkingens kvalitet. Vi har opprettet Nasjonalt tolkeregister som vi ønsker at alle skal bruke. Derfor trenger vi mange nok kvalifiserte tolker. For en profesjon er det viktig å etablere gode fagmiljøer, sa Fjeldvær.
 
IMDi er nasjonal fagmyndighet for tolking i offentlig sektor, og arbeider for å drive fram tiltak som bedrer tolkingens kvalitet i offentlig sektor. IMDi har bevillingsansvar for statsautorisasjon av tolker.
 
Fra www.imdi.no
Vedlegg:

Sist oppdatert 31.01.2011
Publisert 27.04.2008

Tips en venn om denne saken

Benytt dette skjema til å tippe en venn om saken på denne side

Relatert innhold

Utarbeidet og driftet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet